Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
Dimecres 26: de 09.30 a 11.30 h Tipus d’activitat: taller Títol: Fotofarmacologia: com tractar malalties amb medicaments que s’activen amb llum
Imagina tenir "petites bombetes" dins del teu cos que s’encenen des de l’exterior. Ara, imagina que aquestes bombetes il·luminen un medicament fotosensible (fotofàrmac) que ens hem pres una estona abans. Aquesta combinació fa que el fotofàrmac es torni actiu només en el lloc on s’ha il·luminat, fent que el tractament sigui més controlable i localitzat, augmentant l'eficiència i reduint els efectes secundaris.
En aquest taller, aprendràs sobre els fotofàrmacs i com poden ajudar a tractar problemes del cervell i del sistema nerviós. Veuràs com la combinació d’implants emissors de llum i medicaments controlats per llum" obre noves possibilitats per reduir el dolor i les crisis epilèptiques en zones concretes del sistema nerviós.
Podràs observar com diferents nanomaterials responen a la llum infraroja, brillants en verd, blau i vermell. Les investigadores t'ensenyaran un nanomaterial fixat a un petit esquelet per simular phototheraports, i t’explicaran com podrien utilitzar-se per tractar el dolor i l’epilèpsia. També podràs veure alguns vials amb nanomaterials de diferents colors i com aquests causen la difracció d’un feix làser.
A més, tindràs l’oportunitat d’observar mostres de neurones i cervell de ratolins sota el microscopi. Algunes seran de l’hipocamp, i podràs escoltar els sons que fa aquesta part del cervell en enregistraments d’àudio realitzats durant experiments amb elèctrodes.
Finalment, també podràs veure i manipular una maqueta del cervell humà de mida real per aprendre sobre les diferents parts i funcions del cervell, i comparar-lo amb un cervell de xai real.