Programa d’activitats EC24

...
Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC)
Dimecres 13: de 16h a 18h Tipus d’activitat: taller Títol: Forats negres i l'Univers fosc
Gran part de l'Univers en què vivim roman ocult a la nostra vista. La llum no pot fugir de l'interior dels forats negres, i el 95% del nostre Univers està format per substàncies desconegudes, energia i matèria fosca, que no emeten llum.
A través d'activitats pràctiques, en aquest taller els estudiants podran aprendre sobre aquests misteris còsmics i com els astrònoms i les astrònomes els poden estudiar fins i tot si no els poden veure.
El taller consta de les següents activitats:
•          Model de forat negre: fent servir una tela i bales, aquesta activitat introdueix als estudiants els conceptes astronòmics importants d’espai-temps, gravetat i forats negres d’una manera interactiva. Els i les estudiants podran descriure el que passa a un objecte passant per un pou de gravetat, si el pou de gravetat és massa profund (com el d'un forat negre) i la seva velocitat no és prou alta.
•          Lents gravitacionals: els objectes amb massa poden desviar el camí seguit per la llum que passa a prop de la seva influència gravitacional. Aquest efecte, predit per la Relativitat General d'Einstein, es va observar per primera vegada durant l'eclipsi solar de 1919, quan es va mesurar la curvatura de la llum estel·lar de diverses estrelles properes al Sol. Les lents gravitacionals són més evidents en objectes molt massius com ara galàxies o cúmuls de galàxies. De manera pràctica, els/les estudiants podran fer un experiment per entendre aquest efecte.
•          Cerca de la matèria fosca: a través d'un joc interactiu en línia (https://gravitational-lensing.explored.info/), els estudiants podran posar-se a la pell d'astrònoms i astrònomes per entendre com es detecta indirectament la presència de matèria fosca a l'Univers.
•          Energia fosca: amb l’ajuda d’un globus, els i les estudiants podran aprendre sobre què és la misteriosa energia fosca.
•          Experiències Realitat Virtual: mitjançant un set Oculus Quest 2 de Realitat virtual, els i les estudiants podran submergir-se en un forat negre i en simulacions de matèria i energia fosca.
EspaiCiència és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)

Consultar el nostre web